str. Occidentului nr.69, Popesti Leordeni, Jud. Ilfov
0720018883
Studiul de însorire

Ce este Studiul de Insorire

Studiul de Însorire reprezinta documentatia prin case se analizeaza cantitatea orara de soare direct pe care o primeste un spațiu, fatada sau element pe parcursul unui an calendaristic. Cu ajutorul programelor de proiectare se simuleaza poziția soarelui pe bolta cereasca și impreuna cu ajutorul volumetriei 3D se genereaza imagini care redau situația umbrelor si a zonelor însorite pe un anumit element sau un complex de elemente.

Astfel se pot evita anumite greseli in proiectare, cand spatii dorite de beneficiar a fi insorite, ajung sa fie cele mai intunecoase zone ale case. In majoritatea cazurilor nu ajunge sa fie luata in calcul doar orintarea cardinala a ferestrelor spatiului respectiv ci este absolut necesar sa fie luate in calcul si elementele inconjuratoare, cum ar fi cladiri, spatii anexe, imprejmuiri sau sau formele de relief din vecinatate.

Legislatie Studiu de Insorire

In momentul actual legislatia de baza este reprezentata de Normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății (OMS) nr. 119/2014 cu modificările si completările ulterioare și anume :

CAP.0. Art. 1. În înțelesul prezentelor norme, următorii termeni se definesc astfel:
a) încăpere de locuit - încăperile cu funcții de cameră de zi și dormitoare;

CAP.1.Art. 3. - (1) Amplasarea clădirilor destinate locuințelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore la solstițiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire și din locuințele învecinate.
(2) În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidențiază că distanța dintre clădirile învecinate
este mai mică sau cel puțin egală cu înălțimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire, care să confirme respectarea prevederii de la alin. (1).
(3) În cazul învecinării cu clădiri cu fațade fără ferestre, respectiv calcan, prevederile alin. (1) se aplică doar
pentru pereții cu ferestre, cu respectarea dreptului la însorire a încăperilor de locuit ale celui mai vechi
amplasament.

Studiul de Insorire pentru obtinerea Autorizației de Construire

Asa cum precizeaza art3.(2) din OMS119/ 2014 cu, completarile ulterioare, autoritatile ( Primaria sau DSP) vor solicita un Studiu de Insorire atunci cand inaltimea cladirii propuse este mai mare decat distanta dintre aceasta si cladirile invecinate. Avand in vedere ca autoritatile emitente nu vor avea de unda sa stie distantele dintre limita de proprietate si cladirile invecinate, acestea vor solicita Studiul de Insorire atunci cand distanta retragerii de la limita de proprietate a investitiei propuse va fi mai mica decat jumatate din inaltimea la cornisa/ atic a cladirii propuse ( considerand bineinteles ca si imobilele din jur respecta aceeasi retragere sau nu).

Astfel, cu ajutorul programelor de specialitate si in functie de informatiile care se pot obtine sau vizualiza la fata locului ( ridicare topografica, poze, vederi din satelit, planuri cadastrale, proiecte complete arhitectura ) se ridica volumetria 3D a imobilului propus si a cladirilor din jur, astfel analizandu-se fie ferestrele spatiilor de locuit , fie fatadele in intregime atunci cand informatiile avute nu pot determina functiunea spatiului studiat.

Un element foarte important de precizat este ca, desi nu exista in practica actuala de proiectare un normativ care sa reglementeze clar pasii de urmat in studierea insoririi, studiile care nu prezinta volumetrii 3D vor fi foarte usor de atacat si de declarat nule.

Si de aici, urmeaza intrebarea: Ce ar trebuie sa contina mai exact un Studiu de Insorire? pe care o vom lamuri cu urmatoarea lista minima:

  • memoriu cu borderou si concluzii
  • studiu 2D si 3D in data de 21 Martie
  • studiu 2D si 3D in data de 21 Iunie
  • studiu 2D si 3D in data de 21 Septembrie
  • Studiu 2D si 3D in data de 21 Decembrie ( planse care se vor detalia cel putin din ora in ora in functie de situatiile ce se pot vizualiza cu ochiul liber)
  • diagramele stereografice nu sunt o practica ce intra in lista minima insa biroul nostru le intocmeste fie la dorinta beneficiarului fie pentru a putea evidentia anumite situatii cand insorirea sau umbrirea nu de poate demonstra doar cu simularile 3D-2D. Sunt practic acele situatii la limita pentru care avem nevoie de o confirmare dubla pentru a ne putea asuma linistiti concluziile Memoriului Studiului de Insorire.

Pentru ca ne lovim de foarte multe intrebari legate de continutul unui studiu de insorire am vrea sa lamurim urmatorul aspect : analiza Insoririi pentru Autorizatia de Construire se va axa pe analiza exclusiva a spatiilor de locuit din cladirea propusa si a celor invecinate si nu va include analiza insoririi invelitorii pentru panouri fotovoltaice, analiza insoririi spatiilor declarate in documentatiile cadastrale birouri, bucatarii chair daca ele au peste 12mp, analiza curtilor sau a gradinilor de legume, analiza insoririi podului ( declarat astfel in acte).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *